Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Παρουσίαση Λευκώματος 8ου Μαθητικού Συνεδρίου

 

Με μεγάλη χαρά συμμετείχε το σχολείο μας στην παρουσίαση του Λευκώματος που αφορούσε στις εργασίες του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου», την Πέμπτη 9/6/2022, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Το 8ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο "Μαθαίνω και παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου μου" που ήταν αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λόγω των έκτακτων συνθηκών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς 2020-21, δεν πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και τα αποτελέσματά του αποτυπώθηκαν σε έντυπη μορφή - «Λεύκωμα».
Το σχολείο μας συμμετείχε με το πρόγραμμα "Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία" που εκπόνησε η γυμνάστρια του σχολείου μας κα Γιώτα Δραγατογιάννη με τα τμήματα Ε'1 (τώρα ΣΤ'1) και ΣΤ'2 (τώρα μαθητές/τριες Γυμνασίου). 
Την παρουσίαση ανέλαβαν οι μαθήτριες Ντουσίκα Α. και Καραϊσκου Μ. 

Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης είναι το εξής:
"Η επέτειος της επανάστασης του 1821 είναι μια καλή αφορμή, ώστε να θυμηθούμε τους αγώνες για την ελευθερία, να τιμήσουμε τους ήρωες της επανάστασης και να προβληματιστούμε γόνιμα και ουσιαστικά.
Η περσινή επέτειος - που έγινε και η δράση μας αυτή - ήταν ιδιαίτερη, τόσο γιατί γιορτάζαμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, όσο γιατί παράλληλα διανύαμε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Στόχος της δράσης μας ήταν να εντοπίσουμε στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το σχολείο μας ονόματα δρόμων, που να σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και μνημεία, ηρώα, πλατείες, κ.ά. και να τα φωτογραφίσουμε.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε έρευνα για τις οδούς και ότι άλλο εντοπίσαμε (όπως αγάλματα κ.α.), συλλέξαμε και αναζητήσαμε πληροφορίες για συγκεκριμένους ήρωες της επανάστασης του 1821, για σχετικές με τον αγώνα ημερομηνίες, για τραγούδια της επανάστασης και πολλά ακόμη, τα οποία τα καταγράψαμε σε ειδικά διαδικτυακά συνεργατικά εργαλεία όπως το padlet και το google docs.

Οι οδηγίες δόθηκαν από την γυμνάστρια του σχολείου κ. Γιώτα Δραγατογιάννη μέσω του eclass και μετά από συζήτηση κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών μαθημάτων webex. Η κάθε τάξη χωρίστηκε σε υποομάδες (breakout sessions) και δουλεύοντας όλοι μαζί επεξεργαστήκαμε τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε. Στο τέλος, συζητήσαμε τις παρατηρήσεις μας, ανταλλάξαμε ιδέες και παρουσιάσαμε μεταξύ μας όλα όσα καταγράψαμε.

Χατζημίχου Κων.,
Υπεύθυνη Σχολικών
Δραστηριοτήτων

Συνεργαστήκαμε και μοιραστήκαμε τις ιδέες μας και δουλέψαμε πάνω σε γνώσεις που ήδη είχαμε ή αποκτήσαμε στην πορεία αλλά με διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο. Εμπεδώσαμε προηγούμενες γνώσεις αλλά μάθαμε και νέα πράγματα για την επανάσταση του 1821.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της οδού 31ης Αυγούστου, στην οποία βρίσκεται το σχολείο μας και είναι η ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης μας από τους Τούρκους. Επίσης, η οδός Φιλελλήνων που ανεβαίνει στο Φρούριο μας βοήθησε να μάθουμε περισσότερα για το τόσο σημαντικό κίνημα του Φιλελληνισμού αλλά και πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που συμμετείχαν σ’ αυτό το κίνημα.


Όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται ως τελικό προϊόν στον πολύ όμορφο και ενδιαφέροντα «τοίχο» (padlet) που δημιουργήσαμε και μπορεί να γίνει πόστερ, έντυπο ή να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε blog ή site".



Μπορείτε να διαβάσετε ηλεκτρονικά το λεύκωμα στην ακόλουθη διεύθυνση:

* Στο συνέδριο ακόμη συμμετείχαν και οι μαθητές μας Ζαρκαδούλα Ι. και Τόπης Στ. (μαθητές της Α' Δημοτικού) παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του 7ου Νηπιαγωγείου Λάρισας «Πινελιές Ζωής από το 1821 έως σήμερα» στο οποίο φοιτούσαν την προηγούμενη χρονιά. 


Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στη δημοσίευση τοπικού ειδησεογραφικού site "Larissanet"