Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Επίσκεψης της Τετάρτης στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 οι μαθητές και μαθήτριες της Τετάρτης τάξης συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους και την Διευθύντρια του σχολείου ταξίδεψαν ως την Καλαμπάκα για να επισκεφθούν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.






















Στο κέντρο της Καλαμπάκας και σ’ έναν εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο στεγάζεται το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Είναι άρτια οργανωμένο, καλαίσθητο και προσφέρει στους επισκέπτες μια γλυκιά νοσταλγία αλλά και πολλές γνώσεις.
Σ’ αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη και ιδρυτή κ. Μπαλογιάννη, σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα. 

















Τα παιδιά στο Μουσείο είδαν από κοντά βιβλία που διδάχτηκαν στα σχολεία της Ελλάδος από την ίδρυση του ελληνικού κράτους αλλά και στα ελληνικά σχολεία εκτός Ελλάδος, βιβλία των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων, βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων της περιόδου 1500-1830 (μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας)που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α. Μύθους του Αισώπου σε εκδόσεις 1600-1850 καθώς και συλλογή παραμυθιών του 19ου και 20ου αιώνα.
Θαύμασαν σχολικές ενδυμασίες και αντικείμενα, τετράδια και σχολικές φωτογραφίες.









Στην παλαιά αίθουσα διδασκαλίας κάθισαν στα ξύλινα θρανία, έγραψαν στην πλάκα με κοντύλι, δοκίμασαν να γράψουν με πένα και μελάνι.
Παρακολούθησαν επιμορφωτικές προβολές για τη δημιουργία των Μετεώρων και στην Αίθουσα Αισώπου παρακολούθησαν την αφήγηση και προβολή μύθων.



Στα ξύλινα θρανία
Προσπαθώντας να γράψουν στην πλάκα με το κοντύλι












Η υπέροχη μέρα τελείωσε με φαγητό και παιχνίδι σε πλατεία της Καλαμπάκας στη σκιά των θεόρατων βράχων των Μετεώρων.