Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Την Τετάρτη 30/3/2016 οι μαθητές της Τρίτης τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας. 


Η ξενάγηση ξεκίνησε στον πρώτο όροφο του συγκροτήματος όπου εκεί γνωρίσαμε από κοντά αγγεία και χρηστικά αντικείμενα κατασκευασμένα από πηλό.
 


 








Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο που περιέγραφε τη δουλειά του αγγειοπλάστη από την άμορφη μάζα του πηλού ως την κατασκευή ενός περίτεχνου αγγείου και τη διακόσμησή του. Το πιο όμορφο όμως κομμάτι της επίσκεψής μας ήταν όταν κατεβήκαμε στο εργαστήριο και με την βοήθεια της κυρίας Ηλιάνας και του κυρίου Γιάννη κατασκευάσαμε τα δικά μας πήλινα αντικείμενα.





 


























Λίγο αργότερα επιστρέψαμε στον πρώτο όροφο και θαυμάσαμε παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας. 
Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε μπροστά από τα σπίτια:
α) ενός φτωχού κολίγου,
β) ενός τσιφλικά,
γ) ενός μορφωμένου και 
δ) ένα σπίτι σε ορεινό χωρίο. 
Αμέσως μετά είδαμε το τέμπλο μιας εκκλησίας και τα αντικείμενα χρήσης του ναού: όπως το ασημένιο ευαγγέλιο, τα στέφανα του γάμου, η κολυμπήθρα. 
Δίπλα ακριβώς υπάρχει το φαρμακείο του Αγήνορα Αστεριάδη με τα ράφια και τα ντουλάπια του αλλά και με τον πάγκο και τη ζυγαριά του. 
Στην απέναντι άκρη παρατηρήσαμε ένα εργαστήριο στάμπας λευκών ειδών όπου κατασκευάζονταν τραπεζομάντιλα, πάντες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες όλα πολύχρωμα διακοσμημένα.
Επιστρέφοντας προς την έξοδο είδαμε από κοντά και τα αντικείμενα του πρώτου χημείου, δωρεά του Γεωργίου Γουργιώτη, που λειτούργησε στην πόλη μας.






































































Η επίσκεψή μας αυτή θα μας μείνει αξέχαστη και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ξανά για την υπομονή και το κέφι τους, τους ξεναγούς μας, τον κύριο Γιάννη και την κυρία Ηλιάνα.