Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Μικροί σύνεδροι...

Την Πέμπτη 12 Μαϊου 2022 οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του σχολείου μας πήραν μέρος διαδικτυακά στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου», και έγιναν ένα μέρος από τους 750 μικρούς συνέδρους που μας ξενάγησαν σε μονοπάτια Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας!

Οι μαθητές παρουσίασαν ένα βίντεο με τα αποτελέσματα της δράσης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στη θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον», όπου ασχολήθηκαν με το θέμα «Κύκλος είναι και γυρίζει».
Την παρουσίαση της δράσης ανέλαβαν οι μικροί σύνεδροι των Β'1 & Β'2 τμημάτων με τη βοήθεια και εμψύχωση από τις δασκάλες τους κες Κατερίνα Κλάψα και Ελένη Δαούλα αντίστοιχα. 
Το κείμενο είναι το εξής: "Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στη θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον», μάθαμε να το φροντίζουμε. Σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά αρνητικά στον πλανήτη και είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τη φύση και το περιβάλλον.
Στην αρχή παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με θέμα "Το περιβάλλον κι εγώ" και μέσα από αυτό πήραμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς ο καθένας μας χωριστά αλλά κι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στο να βελτιωθεί η ζωή μας μελλοντικά.

Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι "Μια θάλασσα από πλαστικά" και κάναμε μια έκθεση ζωγραφικής.
Μάθαμε για την ανακύκλωση του ξύλου και του σίδηρου. Φέραμε και είδαμε προϊόντα όπως χαρτοσακούλες, μπουκάλια κ.ά. τα οποία είχαν ανακυκλωθεί και έγιναν καινούρια προϊόντα. Μελετήσαμε από την αρχή τον κύκλο ζωής ενός φυτού: φυτέψαμε φακές, είδαμε και ζωγραφίσαμε τα στάδια της ανάπτυξής τους.
Αναλύσαμε το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στο περιβάλλον, καθώς επίσης και τις καταστροφές που προκαλούνται από την χωρίς έλεγχο κατανάλωση αγαθών.
Σε συνεργασία με την θεατρολόγο κα Μάχη Αγγελούλη το κάθε τμήμα έπαιξε το θεατρικό "Ποιος άλλος μένει εδώ".
Σε αυτό το θεατρικό δρώμενο παρουσιάζονται 5 μικρά σκιουράκια που φτιάχνουν σε ένα δέντρο την καινούρια τους φωλιά. Αρχικά νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ένοικοι του δέντρου. Σταδιακά όμως προς μεγάλη τους έκπληξη ανακαλύπτουν πόσα πολλά ζωάκια ζούνε σε αυτό το δέντρο ή βρίσκουν την τροφή τους σε αυτό. Ενα πουλί κίσσα, τα μυρμήγκια, τα σκαθάρια, ο δρυοκολάπτης, οι αράχνες, οι κουκουβάγιες, ο τυφλοπόντικας συναντούν τα μικρά σκιουράκια και τους εξηγούν πόσο πολύτιμο είναι γι' αυτά το δέντρο. 
Ετσι συνειδητοποιούμε τη σημασία των δέντρων και πόσο σημαντικό ρόλο έχουν στην αλυσίδα της ζωής. Καταλαβαίνουμε πως όλα τα ζώα, όσο διαφορετικά κι αν είναι, όσο διαφορετικές ανάγκες κι αν έχουν, χρειάζονται τα δέντρα για να επιζήσουν.

Στην τελευταία σκηνή εμφανίζεται ο ξυλοκόπος και τα ζωάκια τρομάζουν. Ο ίδιος απορεί με τις αντιδράσεις και τον πανικό των ζώων όταν τον βλέπουν γιατί δεν κινδυνεύουν από εκείνον. Δεν έχει καταλάβει τη σημασία του δάσους για τα ζώα. Ολα μαζί τότε του ζητούν να μην κόψει τα δέντρα γιατί θα καταστραφούν οι φωλιές τους και θα κινδυνέψουν. Υπερασπίζονται το σπίτι τους και τελικά το σώζουν από τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τον άνθρωπο...".