Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

«Η δύναμη της μουσικής»

Γράφει η Ράνια Τσοχατζή

Η μουσική συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλες τις πτυχές της ζωής του και έχει τη δύναμη να καλλιεργεί τα στοιχεία της ευπρέπειας και της κοσμιότητας. Γενικότερα, η μουσική θεωρείται τρόπος επικοινωνίας και μπορούμε να πούμε πως κάνει το άτομο πιο κοινωνικό. 
Οι εξωστρεφείς για παράδειγμα ακούν περισσότερη μουσική με βαρύ ήχο μπάσου, ενώ αυτοί που προτιμούν το στυλ της τζαζ και της κλασικής μουσικής είναι πιο δημιουργικοί και έχουν υψηλότερο IQ. Η μουσική που ακούμε, μπορεί να δείξει στοιχεία της προσωπικότητάς μας. 
Επίσης, σε έρευνες που έγιναν ανακαλύφθηκε ότι η αργή μουσική μπορούσε να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και τον αναπνευστικό ρυθμό, ενώ η πιο γρήγορη μουσική είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η μουσική βοηθάει στην οργάνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου γιατί περιέχει τάξη, αναλογίες, φόρμα και αλληλουχίες, όλα αυτά τα στοιχεία που χρησιμοποιεί και η μαθηματική λογική.

Βοηθάει στην αυτοπειθαρχία του ανθρώπου, γιατί απαιτείται μεγάλο απόθεμα υπομονής και συγκέντρωσης για να μπορέσει κάποιος να αναλύσει ένα μουσικό έργο και να επικεντρωθεί στην μελέτη του για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η μακρά ενασχόληση με τη μουσική εξασκεί τον εγκέφαλο και όχι μόνο, απαιτεί τον συντονισμό αρκετών λειτουργιών, της όρασης, της αφής, της ακοής, του σχεδιασμού και συγχρονισμού κινήσεων, της συναισθηματικής έκφρασης, της ερμηνείας των συμβόλων, της επικοινωνίας. 
Ο συνθέτης Ρόμπερτ Βάγκνερ, είχε πει: ’’Εκεί που τελειώνουν οι λέξεις αρχίζει η μουσική’’ . 
Η μουσική είναι τόσο παλιά όσο και η δημιουργία του κόσμου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ένα πολύπλοκο μουσικό όργανο. Η αναπνοή, οι σφυγμοί της καρδιάς, η ένταση της φωνής και των κινήσεων και τόσα άλλα συνθέτουν τη μουσική ταυτότητα του ανθρώπου, γι’ αυτό οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Εξευμενίζει τα πνεύματα και δρα ενωτικά, υπεράνω κάθε διαφορετικότητας. 
Κάθε ρυθμός εκφράζει μια ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση. Στη Δύση, οι μείζονες ρυθμοί φέρνουν χαρά και οι ελάσσονες προκαλούν μελαγχολία, στην Ανατολή μελωδίες όπως τα Αραβικά μακάμ και τα Ινδικά ράγκας δημιουργούν εκστατική διάθεση. Με τον ίδιο τρόπο τα τύμπανα και οι τρομπέτες θεωρούνται πολεμικά μουσικά όργανα. 
Η μουσική, συνδεδεμένη με κάθε στιγμή της ζωής του ανθρώπου απευθύνεται σε όλους και εκφράζει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μπορεί να αποτελέσει θετικό πόλο επιρροής, ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι τέτοια η δύναμη της μουσικής που μπορεί να φέρει τον άνθρωπο σε κατάσταση έκστασης ή ηρεμίας. Δεν γνωρίζει ηλικία, φύλο ή χρώμα δέρματος και είναι αναγκαίο μέσο στην ισορροπημένη οργάνωση της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μουσική αποτελεί μια ξεχωριστή, παγκόσμια και δομικά άρτια γλώσσα και επηρεάζει εκτενώς τη βιολογική υπόσταση του ανθρώπου. 
Γι’ αυτό ας βάλουμε τη μουσική στη ζωή μας, έτσι θα γίνουμε πλουσιότεροι ως άνθρωποι και πολίτες. Το είδος της μουσικής δεν έχει σημασία, η μουσική είναι μία …φτάνει εμείς να την ακούμε.