Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Αφιέρωμα στον μήνα Απρίλιο

Ο μήνας Απρίλιος είναι ο τέταρτος μήνας κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Κατά το Ρωμαϊκό αποτελούσε το δεύτερο μήνα του έτους και ονομάστηκε έτσι (Aprilis) απ’ το λατινικό ρήμα aperio, που σημαίνει ανοίγω.
Ανοίγει δηλαδή η γη τους κόλπους της, γεμάτους ομορφιές.
Αυτή η ετυμολόγηση είναι η κυρίαρχη και γίνεται αποδεκτή μέχρι σήμερα.



«Μαθαίνουμε στο σπίτι» στην ΕΡΤ2

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης από την Τετάρτη 1η Απριλίου έως την Παρασκευή 3 Απριλίου του τηλεοπτικού "σχολείου" της ΕΡΤ2.

Πρόγραμμα Τετάρτης 01/04/2020
- Φυσική Ε’ – ΣΤ’ «Θερμοκρασία – Θερμότητα»
- Φυσική Ε’ «Ηλεκτρικό κύκλωμα / Αγωγοί – Μονωτές»
- Γλώσσα Ε’ «Εγκλίσεις των ρημάτων»

Βιβλιοκριτική για τους μαθητές της Β' τάξης

Παιδάκια της Δευτέρας (αλλά και των άλλων τάξεων) ήρθε η ώρα να γίνετε βιβλιοκριτικοί! Ξέρουμε ότι τώρα που υπάρχει πολύς χρόνος ελεύθερος χρόνος διαβάζετε (ή ακούτε) βιβλία.       
         
Την κριτική σας μπορείτε να τη γράψετε στο τετράδιό σας ή σε ένα φύλλο Α4.
  • Ποιος είναι ο τίτλος του βιβλίου που διάβασες (άκουσες);
  • Ποιοι είναι οι βασικοί ήρωες;
  • Τι σου άρεσε σ’ αυτό το βιβλίο;
  • Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;
  • Αν διάλεγες έναν ήρωα από το διήγημα για φίλο σου, ποιος θα ήταν και γιατί;
Με πόσα αστέρια βαθμολογείς το βιβλίο; (ζωγράφισε!!!)

Από την κα Φανή Γιαννακοπούλου (Β1)

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Γαλλικά ΣΤ’ Δημοτικού

Μένουμε σπίτι - On reste chez soi

Παιδιά γεια σας! Εύχομαι εσείς και οι οικογένειές σας να είστε καλά! Όσο καιρό θα είμαστε μακριά από τις αίθουσες θα σας στέλνω κάποιο υλικό για να κρατήσουμε κάποια επαφή με το μάθημα των γαλλικών. Σκοπός δεν είναι να προχωρήσουμε, αλλά να ξαναθυμηθούμε, λίγο, αυτά που ήδη έχουμε κάνει. Λέω λοιπόν, να ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο για τους μαθητές. Παιχνίδια! Αφομοιώνουμε καλύτερα αυτά, που ήδη έχουμε μάθει και με τρόπο διασκεδαστικό!

Γαλλικά Ε’ Δημοτικού

Μένουμε σπίτι - On reste chez soi
                         
Παιδιά γεια σας! Εύχομαι εσείς και οι οικογένειές σας να είστε καλά! Όσο καιρό θα είμαστε μακριά από τις αίθουσες θα σας στέλνω κάποιο υλικό για να κρατήσουμε κάποια επαφή με το μάθημα των γαλλικών. Σκοπός δεν είναι να προχωρήσουμε, αλλά να ξαναθυμηθούμε, λίγο, αυτά που ήδη έχουμε κάνει. Λέω λοιπόν, να ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο για τους μαθητές. Παιχνίδια! Αφομοιώνουμε καλύτερα αυτά, που ήδη έχουμε μάθει και με τρόπο διασκεδαστικό!

«Η δύναμη της μουσικής»

Γράφει η Ράνια Τσοχατζή

Η μουσική συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλες τις πτυχές της ζωής του και έχει τη δύναμη να καλλιεργεί τα στοιχεία της ευπρέπειας και της κοσμιότητας. Γενικότερα, η μουσική θεωρείται τρόπος επικοινωνίας και μπορούμε να πούμε πως κάνει το άτομο πιο κοινωνικό. 
Οι εξωστρεφείς για παράδειγμα ακούν περισσότερη μουσική με βαρύ ήχο μπάσου, ενώ αυτοί που προτιμούν το στυλ της τζαζ και της κλασικής μουσικής είναι πιο δημιουργικοί και έχουν υψηλότερο IQ. Η μουσική που ακούμε, μπορεί να δείξει στοιχεία της προσωπικότητάς μας. 
Επίσης, σε έρευνες που έγιναν ανακαλύφθηκε ότι η αργή μουσική μπορούσε να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και τον αναπνευστικό ρυθμό, ενώ η πιο γρήγορη μουσική είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η μουσική βοηθάει στην οργάνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου γιατί περιέχει τάξη, αναλογίες, φόρμα και αλληλουχίες, όλα αυτά τα στοιχεία που χρησιμοποιεί και η μαθηματική λογική.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί γονείς,
Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικό έγγραφο: Αρ. Πρωτ.39676/Δ2/20-3-2020.
Σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:


Επιστρέφει η αγαπημένη εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ

Η παλιά αγαπημένη Εκπαιδευτική Τηλεόραση του υπουργείου Παιδείας επιστρέφει επιτέλους στη δημόσια τηλεόραση από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, με τη δημιουργία ειδικής τηλεοπτικής ζώνης εξ αποστάσεως μαθημάτων.
Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, κάθε πρωί στις 10.00 από την ΕΡΤ2, θα εμφανίζονται μπροστά στην κάμερα δίνοντας σε μαθητές/τριες δημοτικού μαθήματα εξ΄αποστάσεως. Η διδασκαλία δεν υποκαθίσταται αφού δεν υπάρχει καμία διάδραση, ωστόσο είναι μια σημαντική παρέμβαση ενίσχυσης της γνώσης και εμβάθυνσης στη διδαχθείσα ύλη.




Ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες

Σας επισυνάπτουμε το ηλεκτρονικό έντυπο με τίτλο "Μένουμε σπίτι....Συνδε-Δεμένοι" του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το έντυπο περιλαμβάνει χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι λόγω
των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό - Covid-19.

Για να το δείτε (ή και να το "κατεβάσετε") ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/menoumespitisyndedemenoi--psichologiki-stirixi-gia-oikogeneies.pdf

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

"Το δέντρο που έδινε"

Ενα υπέροχο παραμύθι! Μας μαθαίνει να μην παίρνουμε μόνο αλλά να δίνουμε και να μοιραζόμαστε...


Τέσσερα παιδικά παραμύθια που γράφτηκαν ειδικά για τον κορωνοϊό

Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε οφείλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Εκτός από τη σωματική μας υγεία πρέπει παράλληλα να προστατεύσουμε και την ψυχική υγεία, τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας. Σας δίνουμε τέσσερις προτάσεις παραμυθιών που γράφτηκαν για τον ιό με την κορώνα με λόγια απλά και ευχάριστα, προκειμένου να καταλάβουν τα μικρότερα παιδιά τι συμβαίνει γύρω τους αυτές τις μέρες χωρίς να αγχωθούν.

Άκουσε ένα βιβλίο!

Έχετε σκεφτεί ποτέ να ακούσετε ένα βιβλίο αντί να το διαβάσετε; Πόσα αγαπημένα βιβλία στοιβάζονται στη βιβλιοθήκη σας – αδιάβαστα – περιμένοντας κάποια στιγμή να τους κάνετε τη χάρη να τα ανοίξετε; Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των ακουστικών βιβλίων (audio books)... Στην ιστοσελίδα που παραθέτουμε, μπορείτε να ακούσετε 30 κλασικά λογοτεχνικά έργα, μικροί και μεγάλοι "αναγνώστες"...

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΑΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Η χώρα μας όπως και όλος ο πλανήτης πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, Sars- CoV-2. Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε αυτές τις μέρες, οφείλουμε να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας καθώς και τους συνανθρώπους μας. Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε εκτός από τη σωματική μας υγεία και την ψυχική υγεία, τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας.
Ενδεικτικά προτείνουμε:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς, 
προσπαθώντας να συλλέξει το Σχολείο τα mail σας, ζητήθηκε η συνδρομή των μελών του Δ.Σ. του Σ.Γ.Κ. Παρακαλούμε για την ανταπόκρισή σας προς αυτή την ενέργεια. 
Σε καμία περίπτωση το παραπάνω δεν παραβιάζει το προσωπικά σας δεδομένα, καθώς ο Σ.Γ.Κ. αποτελεί όργανο που στην παρούσα φάση συμμετέχει στην προσπάθεια του Σχολείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 
Η Διευθύντρια του Σχολείου

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Συλλογή email κηδεμόνων μαθητών/τριών

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να ξεκινήσει η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση.
Η κλήση σας για να συμμετάσχετε σ' αυτά τα μαθήματα θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails).
Συνεπώς παρακαλούμε πολύ να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία αλλά και να ενημερώσετε και όσους/ες περισσότερους/ες μπορείτε ώστε να είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε! Παρακαλούμε τους γονείς/κηδεμόνες να μας κοινοποιήσετε ένα έγκυρο email επικοινωνίας. Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, συμπληρώνετε διαφορετική φόρμα για κάθε παιδί.

Για το σκοπό αυτό , συμπληρώστε τη σχετική φόρμα πατώντας ΕΔΩ.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τροφή για σκέψη για μαθητές και γονείς...

Κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού: Πώς να απασχολήσετε τα παιδιά



Διαβάστε ακόμη την ανάρτηση μιας δασκάλας προς τους μαθητές της και τους γονείς τους με συμβουλές για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο...

Διάφορες δραστηριότητες για να "μείνουμε σπίτι"

Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες και οφείλουμε όλοι να κάτσουμε σπίτι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε κάποιες καλές ιδέες για απασχόληση στο σπίτι...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Συλλογή Διευθύνσεων Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (Email)

Προκειμένου το σχολείο να είναι έτοιμο για διδασκαλία εξ’ αποστάσεως παρακαλούμε τους γονείς/κηδεμόνες να μας κοινοποιήσετε ένα έγκυρο email επικοινωνίας.
Για το σκοπό αυτό , συμπληρώστε τη σχετική φόρμα πατώντας ΕΔΩ.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ονειροθήκη!!!

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας,  σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, εγκαινίασαν τη βιβλιοθήκη «Ονειροθήκη», του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών, ενώ ταυτόχρονα, το ΠΟΚΕΛ προσέφερε βιβλία, στηρίζοντας τη βιβλιοθήκη και τους μαθητές του σχολείου.