Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Γνωρίζοντας την παράδοση...

Την Ελάτεια Λάρισας και το Μουσείο "Θεσσαλικής Ζωής"  επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και μαθήτριες των Β'1 και Β'2 τμημάτων του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών  Ελένη Δαούλα, Κατερίνα Κλάψα και Ελένη Γκρίζου.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, θαύμασαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα και παρακολούθησαν ένα βίντεο σχετικό με τον καρπό της ελιάς, το μάζεμά της ανά τους αιώνες και την επεξεργασία της ελιάς στο ελαιοτριβείο. 

Επειτα ξεναγήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του, και συγκεκριμένα στον ελαιώνα, όπου οι μαθητές μαζί με τις δασκάλες τους και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν ελαιώνα και να βιώσουν τη διαδικασία του μαζέματος του καρπού της ελιάς.

Τα παιδιά άπλωσαν το ελαιόπανο κάτω από τα δέντρα και με τα "χτένια" χτένισαν τα κλαδιά από τους καρπούς τους. Η δραστηριότητα αυτή ευχαρίστησε πολύ τα παιδιά και την απόλαυσαν στο έπακρο!

Τέλος, οι υπεύθυνοι του Μουσείου πρόσφεραν ως επιβράβευση στους μικρούς "βοηθούς" τους ελιές, ζυμωτό ολόφρεσκο ψωμί και λάδι από τη φετινή τους σοδειά. Οι μικροί γευσιγνώστες τίμησαν ιδιαιτέρως το φαγητό που τους προσφέρθηκε και υποσχέθηκαν στο μέλλον να επισκεφτούν ξανά το χώρο. 

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά το Μουσείο "Θεσσαλικής Ζωής" και τους ανθρώπους του για τη ζεστή τους υποδοχή και φιλοξενία.