Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

27/1/2021: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των υπουργών Παιδείας).

Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το ψήφισμαΑ/RES/60/7 της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το βίντεο που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και έχει λάβει έγκριση από το ΙΕΠ.

"ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ"


 Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε εικονικά το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ψηφιακές εκθέσεις, εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα, εστιασμένα στο Ολοκαύτωμα, για να προσφέρει την δυνατότητα σε όλους να περιδιαβούν την έκθεση.

Ακόμη από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού για τα 55α Δημήτρια στις  05-26 Οκτωβρίου 2020 μπορείτε να παρακολουθήσετε τρεις δραματοποιημένες μαρτυρίες υπό τον τίτλο «Μη με ξεχάσετε». 
Πρόκειται για επιστολές, από το ομώνυμο βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα δίσεκτα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες απευθυνόμενες στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης. 
Οι σχετικοί σύνδεσμοι είναι:
«Μη με ξεχάσετε» - Θεσσαλονίκη: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων
Μέρος 1ο

«Μη με ξεχάσετε» - Περίκλειστοι
Μέρος 2ο

«Μη με ξεχάσετε» - Adio Kerida – Αντίο Αγαπημένη
Μέρος 3ο

Ακούστε και κατόπιν διαβάστε την τραγική ιστορία που κρύβεται στα λόγια του τραγουδιού «Dance me to the end of Love», του Λέοναρντ Κοέν...
Για την ορχήστρα που έπαιζε ενώ οι Εβραίοι οδηγούνταν στα κρεματόρια... Τελευταίος εκτελέστηκε ο Εβραίος που έπαιζε βιολί.... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-orxistra-epaize-eno-oi-evraioi-odigountan-sta-krematoria-teleftaios-ektelestike-o-evraios-pou-epaize-violi-i-istoria-tou-dance-me-to-the-end-of-love-tou-leonarnt-koen/