Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η Εκτη τάξη πάει Βεργίνα...

Οι μαθητές και μαθήτριες της Εκτης τάξης επέλεξαν στην ημερήσια εκδρομή τους να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας που είναι πολύ κοντά στις Αιγές, την τοποθεσία της αρχαίας πρωτεύουσας της Μακεδονίας.












Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Βεργίνας είναι οι Βασιλικοί Τάφοι στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα μουσείο με τα ευρήματα, ακριβώς δίπλα από τους τάφους, σκεπασμένο με χώμα, όπως ήταν και για τόσα χρόνια οι τάφοι. Περνώντας την είσοδο του μουσείου, σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι περνάει σε μία άλλη εποχή. 
Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο μουσείο από ξεναγό και έμειναν άφωνοι από όσα είδαν. Από τα σημαντικότερα και τα πιο γνωστά είναι η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β´ και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο νεκρός.  (Επειδή η φωτογράφηση εντός του μουσείου δεν επιτρέπεται, δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό.)
Βέβαια μια σχολική εκδρομή πρέπει να συνεχίζεται ευχάριστα γι' αυτό επιλέξαμε το άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα (ή απλά ο Άγιος Νικόλας για τους Ναουσαίους) για φαγητό αλλά και ποικίλες δραστηριότητες.
Πρόκειται για μία καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αραπίτσα. Στο τέλος της μέρας πήραμε τον δρόμο της επιστροφής κατάκοποι αλλά ευχαριστημένοι!