Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Σχολείο σε κίνηση!

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, το σχολείο μας οργάνωσε και υλοποίησε αθλητικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή όλων των μαθητώ/τριών με κοινό σύνθημα «Το σχολείο σε κίνηση: αθλούμαστε δημιουργικά».




Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις ευπαθείς ομάδες

Αγαπητοί γονείς-κηδεμόνες,

παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα σε περίπτωση που το παιδί σας ανήκει σε κάποια από τις αναφερόμενες κατηγορίες, προκειμένου να δικαιούται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ΦΕΚ Αρ. 111525/ΓΔ4/Αρ. Φ. 4188)

i) Σε μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δώδεκα (12) ετών που πάσχουν από τα κάτωθι σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ειδικότερα:

1. μαθητές/τριες με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια,

2. μαθητές/τριες με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές/τριες με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου,

3. μαθητές/τριες με σύνθετα μεταβολικά νοσήματα,

4. μαθητές/τριες με βαριές νευρολογικές/νευρομυικές παθήσεις (πχ. νωτιαία μυϊκή ατροφία κ.λπ.),

5. μαθητές/τριες με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια,

6. μαθητές/τριες που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη), HIV λοίμωξη και CD4<500,

7. μαθητές/τριες υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα),

8. μαθητές/τριες που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωσή της,

9. μαθητές/τριες μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες,

10. μαθητές/τριες μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από είκοσι τέσσερις (24) μήνες, 11. μαθητές/τριες με δρεπανοκυτταρική αναιμία και ιστορικό εμφάνισης επιπλοκών καθώς και πολυμεταγγιζόμενα μαθητές/τριες που έχουν συννοσηρότητες υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται στην σχολική μονάδα τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά, τα οποία έχουν εκδοθεί από δημόσια δομή υγείας.

ii) Σε μαθητές/τριες άνω των δώδεκα (12) ετών, οι οποίοι/ες ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες υποκείμενων νοσημάτων, κατόπιν σχετικού αιτήματος για ένταξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ύστερα από σχετική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού. Τα παραπάνω αιτήματα εξετάζονται από αρμόδια Επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 9 της υπό στοιχεία Δ1α/ΠΓ.οικ. 55254/09-09-2021κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4187),

iii) Σε μαθητές/τριες που συνοικούν με άτομο/άτομα που πάσχει/πάσχουν από υποκείμενο νόσημα που οδηγεί σε σοβαρή ανοσοκαταστολή, και ιδίως:

1. άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,

2. άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,

3. άτομα με διάγνωση νεοπλασίας ή αιματολογικής κακοήθειας που βρίσκεται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία,

4. άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου),

5. άτομα με ανοσοκαταστολή λόγω βαριάς συνδυασμένης ανοσοανεπάρκειας, HIV λοίμωξης με CD4<200 κύτταρα/μL ή που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω φλεγμονωδών νοσημάτων.

Τα παραπάνω αιτήματα εξετάζονται από αρμόδια Επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 9 της υπό στοιχεία Δ1α/ΠΓ.οικ. 55254/09-09-2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4187).

Η Δ/ντρια το Σχολείου
Β. Ανθοπούλου

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση πρακτικών ελαχιστοποίησης του συγχρωτισμού των μαθητών/-τριών.
Σε συνέχεια της με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.55339/08-9-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3780) και σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 3 της εν λόγω ΚΥΑ,
έγινε αναπροσαρμογή του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος (ΕΩΠ), ως προς τη διεξαγωγή μαθημάτων και διαλειμμάτων.
Σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσουμε το προτεινόμενο με κίτρινο χρώμα πρόγραμμα.


(Πηγή: ΥΠΑΙΘ: Διευκρινίσεις για ωρολόγιο πρόγραμμα και διαλείμματα στα Δημοτικά)

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό στη μαθητική κοινότητα

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων από 12-17 χρόνων οργανώνει το ΥΠΑΙΘ την Τρίτη 21/9/2021 στις 4 μ.μ. Οσοι γονείς και κηδεμόνες, μαθήτριες και μαθητές ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την ενημέρωση ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται στην εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Ο καθιερωμένος αγιασμός στο σχολείο μας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα τελεστεί  τη  Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021  και ώρα 9:30 π.μ.

Οπως ορίζει η τελευταία εγκύκλιος λειτουργίας Φ7/1119089/Δ1/9-9-2021 του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι μαθητές και μαθήτριες θα προσέλθουν στο σχολείο στις 8:15 π.μ.

Οι μαθητές/τριες υποχρεωτικά θα φορούν τη μάσκα τους και θα επιδείξουν το αρνητικό αποτέλεσμα του self test στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος και με τη συνοδεία του θα πάνε στις αίθουσες διδασκαλίας. 

Κατ’ εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας το self test θα επιδειχθεί την Δευτέρα και την Πέμπτη. Από τις 20/9 ισχύει η αρχική οδηγία κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Οι γονείς θα παραμείνουν εκτός του χώρου του σχολείου, τηρώντας τις απαιτούμενες προφυλάξεις λόγω του COVID19 (οδηγίες ΕΟΔΥ).

Ο Αγιασμός θα τελεστεί στις 9:30 π.μ. με την παρουσία μόνο των μαθητών της Α΄ Τάξης στην αυλή και στη συνέχεια ο ιερέας θα μεταβεί σε όλες τις σχολικές αίθουσες για τη συνέχιση της τέλεσης του Αγιασμού. 

Παράλληλα θα ανακοινωθεί και η κατανομή των μαθητών/τριων στα τμήματα της Α' τάξης. 

Η αποχώρηση θα γίνει μετά το τέλος του Αγιασμού κατά τις 10:00 με ευθύνη των γονέων-κηδεμόνων. 

Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε γονείς, σε όλους τους χώρους του σχολείου. 

Για τη λειτουργία των επόμενων ημερών θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα.

Σας παρακαλούμε όλους να βοηθήσετε στην ομαλή λειτουργία του σχολείου μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συνεργασία.


Καλή σχολική χρονιά!


Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ

 


Η Λάρισα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Με μουσικές και λόγια στην πλατεία Ταχυδρομείου


Με μια μικρή συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα αποχαιρετίσει η Λάρισα τον επίτιμο δημότη της από το 1983, με δικά του τραγούδια και λόγια.

Ο Δήμος Λαρισαίων–Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών διοργανώνει έναν συμβολικό μουσικό αποχαιρετισμό τη μέρα που θα τον υποδεχθεί στα χώματά της η ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ενα οργανικό ορχηστρικό σύνολο αποτελούμενο από μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του: Μαργαρίτα Μαγιοπούλα, Στρώσε το στρώμα σου για δυο, Φαίδρα, Βρέχει στη φτωχογειτονιά, Της ξενιτιάς, Άρνηση, Όμορφη πόλη.
Παίζουν οι μουσικοί: Ευδοκία Χώτα, Άννα Αγγελή, Ελένη Θεοδωροπούλου, Κωνσταντίνα Δάσσιου – βιολιά, Παυλίνα Θεοδόση – βιολοντσέλο, Ιορδάνης Σοφιάδης – φλάουτο, Μιχάλης Σαμπάνης – κλαρινέτο, Χρήστος Κτιστάκης – πιάνο. Διευθύνει ο Χρήστος Κτιστάκης.
Τραγουδούν: Χρήστος Ζαχαρίας, Ελένη Μιχαλέ.
Ενδιάμεσα από τα τραγούδια θα ακούγονται λόγια και στίχοι του σπουδαίου δημιουργού και αγωνιστή. Επιλέγουν και διαβάζουν, η Δέσποινα Θεοδώρου και η Κωνσταντίνα Καρυδάκη.


«Ολόκληρη η ζωή και το έργο μου μπορούν να ερμηνευτούν και κατανοηθούν μόνο κάτω από το πρίσμα των τριών λέξεων που με γαλούχησαν: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία»

Ανακοίνωση του υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων για self test

Διάθεση self-test για τους μαθητές από τα φαρμακεία

(https://www.minedu.gov.gr/news/49942-07-09-21-diathesi-self-test-gia-tous-mathites-apo-ta-farmakeia)

Τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας ανακοινώνουν:

"Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,

ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,

η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Πλέον, όμως, έχουμε και το εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην COVID-19. Παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον ιό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων: https://www.minedu.gov.gr/news/49873-2-9-2021-emvoliasmos-enanti-tou-koronoioy-sars-cov-2-paidion-kai-efivon-synitheis-erotiseis-apantiseis-sxetika-me-to-emvolio"