Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

 

«Ας κρατήσουν οι χοροί»  

Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση




Οι Θεσσαλοί στην Επανάσταση του 1821



Του Κώστα Σπανού,
εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»
(ΠΗΓΗ: έντυπη LARISSANET)

Η αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και η δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, υπήρξε κυρίως το αποτέλεσμα της εθνικής αφύπνισης. Την αφύπνιση αυτή ετοίμασαν σιγά-σιγά οι δάσκαλοι του Γένους στα πολλά σχολεία τα οποία ιδρύθηκαν ήδη από τα τέλη του 17ου και έφτασαν στη μεγάλη ακμή τους στα μέσα του 18ου αιώνα. Σ’ αυτό συνέβαλαν, αποφασιστικά και οι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι, οι αποστασίες μερικών πασάδων (Αλή των Ιωαννίνων, Πασβάνογλου του Βιδινίου) οι οποίες αποδυνάμωσαν την οθωμανική αυτοκρατορία.

Η Επανάσταση, όπως είναι γνωστό άρχισε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με τα γνωστά αποτελέσματα, και στη συνέχεια επαναστάτησαν πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, με πρώτη την Πελοπόννησο, η οποία βρισκόταν μακριά από τα μεγάλα στρατιωτικά κέντρα των Οθωμανών.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ενημέρωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

Ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 διαδικτυακά, τις δύο (2) πρώτες διδακτικές ώρες (14:10-15:20), και δεν θα γίνουν μαθήματα. 
Επίσης, μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν και την Πέμπτη 25 Μαρτίου, λόγω της αργίας της εθνικής επετείου. 
Τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν κανονικά την Παρασκευή 26 Μαρτίου.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Σάββατο 20/3: εαρινή ισημερία...Μπαίνει η άνοιξη!


Η άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο (η ακριβής ημερομηνία ποικίλει ανάμεσα στις 19 και 21 Μαρτίου), περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. 
Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου. 
Στη μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά οι τρεις μήνες του βόρειου είτε του νότιου ημισφαίριου ως άνοιξη, παρόλο που η πραγματική διάρκεια της εν λόγω εποχής είναι 21 Μαρτίου - 21 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. 
Στο Κελτικό ημερολόγιο, η Άνοιξη περιλαμβάνει τους μήνες Φεβρουάριο - Απρίλιο.







Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Παράταση εγγραφών στην Α' τάξη για το σχολικό έτος 2021-22

Σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΑΙΘ (Αρ. Πρωτ.: Φ.6/ 31623/Δ1/19-3-2021) οι εγγραφές μαθητών/τριών στην Α' τάξη στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-22, 
παρατείνονται μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021,
λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες υγειονομικές συνθήκες λόγω του κορωνοϊού - covid 19.
(Δείτε την ανάρτηση στις 22/2/21 με τις οδηγίες για τις εγγραφές)

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

 

ΛΑΓΑΝΑ

(αρχ. λάγανον = πλατιὰ λεπτὴ πίτα. Από το ρήμα λαγαίω= χαλαρώνω, αφήνω)

Είναι το παραδοσιακό πλατύ και λεπτό ψωμί οβάλ σχήματος, με σουσάμι στην επιφάνειά του που τρώγεται κάθε Καθαρὰ Δευτέρα. Παλιά ήταν άζυμη. Στα χρόνια μας δεν αφήνεται να φουσκώσει πολύ.

Η λαγάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Την αναφέρει και ο Αθήναιος στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη: "Λαγάνα πέττεται". Ο Οράτιος την ονομάζει " γλύκισμα των φτωχών". 
Την αναφέρει και ο Παπαδιαμάντης περιγράφοντας το φαγητό ενός φιλόσοφου χαμάλη: "Εστρώνετο επάνω εις τον σοφάν σταυροπόδι, σιμά στο «κεπένι» του φούρνου, έπαιρνε μισό ψωμί ή κατά προτίμησιν δύο λαγάνες, έτρωγεν όλον το γιουβέτσι, έπινε μισήν οκάν κρασί..."

Στο " Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" ο Χρόνης Μίσσιος μιλάει για έναν αγωνιστή που είχε ένα ελάττωμα που τον έκανε ακατάλληλο για παράνομη δουλειά: «ήταν ένας ψηλός, με κάτι αυτιά σαν αποκριάτικες λαγάνες, μια φορά να τον έβλεπες, δεν τον ξεχνούσες για όλη σου τη ζωή».

Θρησκευτικά συνδέεται με τον πρόχειρο άζυμο άρτο των Εβραίων στο δικό τους Πάσχα (πέρασμα) προς την γη της ελευθερίας.

Έχει κι έναν πνευματικό συμβολισμό: να είμαστε τούτο τον καιρό ταπεινοί. Να μην φουσκώνουμε από εγωισμό και αλαζονία.

Καλή Σαρακοστή!

Παραδοσιακά Μουσικά Κούλουμα: τ’ ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα;

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο των αποκριάτικων δράσεών της και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο, ηχογράφησε μια συναυλία παραδοσιακής μουσικής που θα μεταδοθεί από το κανάλι της στο youtube και το Δημοτικό Ραδιόφωνο (93,6 FM), με τραγούδια του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος είναι τόσο η ενίσχυση των ντόπιων μουσικών, όσο και η ψυχαγωγία των πολιτών.

Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Κωστούλης – κλαρίνο Θάνος Ρούμπος – βιολί Χρήστος Καλαμπούκας – λαούτο- Βασίλης Σαραντινός – κρουστά – τραγούδι Χρήστος Αγριόδημος – τραγούδι




Πρακτικές ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών έπειτα από το σεισμό

 

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΣΕΙΣΜΟΣ, ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!

Από το CD-ROM αντισεισμικής προστασίας «Τι είναι ο σεισμός και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε». Μια πρωτοβουλία και παραγωγή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε & του Ο.Α.Σ.Π. (2002)

ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ, ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (OFFICIAL VIDEO)

Μουσική: Ημισκούμπρια/Στίχοι: Δ. Μεντζέλος/ Μιθριδάτης



ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/3/21

Κατόπιν των αποφάσεων του Δήμου Λαρισαίων


της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας 


και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας 



τα σχολεία (Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής), δημόσια και ιδιωτικά θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη 10/3/21. 

Σύμφωνα με τις παραπάνω ανακοινώσεις, δεν είναι δυνατό να δοθούν  τα προσωπικά αντικείμενα των μαθητών μας.
Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη.
Θα σας κρατούμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 


Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες του πλανήτη. Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον. 

Για να μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του σεισμού και να έχεις την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά μετά το σεισμό, κάνε μια "επίσκεψη" στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας

https://www.oasp.gr/node/116