Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Σύνδεση Ευρωπαίων Πολιτών μέσω της Ελληνικής Γλώσσας

Η απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος πάρθηκε μετά από συζήτηση με τους 20 μαθητές της Εκτης τάξης, σχετικά με τις διεθνείς λέξεις της ελληνικής γλώσσας, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, 9 Φεβρουαρίου 2020. Μετά από την ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές, πολλές ελληνικές λέξεις βρέθηκαν σε τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά).












Τα παιδιά διδάχθηκαν το σχετικό κεφάλαιο στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και συζήτησαν για:

- τη σημασία της ευρωπαϊκής ιδέας

- τη σημασία της διεθνοποίησης της ελληνικής γλώσσας και

- την κατανόηση της συμμετοχής μας στην ΕΕ ως πολίτες.

Το πρόγραμμα διήρκεσε 4 μήνες.

Το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε διαθεματικά στα επιμέρους διδακτικά αντικείμενα: Ελληνική Γλώσσα, Εικαστικά, Κοινωνική και Πολιτική Εκπαίδευση, Ιστορία, Τ.Π.Ε.

Από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, η εφαρμογή έγινε εξ αποστάσεως, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Σχολείων (covid19), με διδακτικά αντικείμενα του μαθήματος της πληροφορικής.

Το σχολείο συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ3 2018 – 2021 –policy making- entitled “Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture”,

με συντονίστρια τη Δ/ντρια του Σχολείου Βαρβάρα Ανθοπούλου (δασκάλα του μαθήματος της Κ.Π.Α.), η οποία και το παρουσίασε στο διαδικτυακό χειμερινό σχολείο του ERASMUS, το οποίο παρακολούθησαν Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί.


Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων της Στ΄ Τάξης: Π. Γουργιώτη, Ρ. Τσοχατζή, Α. Ζίφκου, Δ. Εξάρχου, Κ. Βασδέκη, Ν. Μπόλωσης, Γ. Δημάνης.