

Την Πέμπτη 30/5/2019 οι μαθητές και μαθήτριες των Ε'1, Ε'2, ΣΤ'1 και ΣΤ'2 ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Λευκό Πύργο.
Επισκεφθήκαμε αρχικά το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Ε' τάξη επισκέφθηκε την μόνιμη έκθεση "Ο χρυσός των Μακεδόνων" ενώ η ΣΤ' τη θεματική "Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα".


Οι μόνιμες εκθέσεις των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα. Η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας σε ένα μουσείο.


Τα παιδιά της Ε' εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και ιδιαίτερα από έναν τεράστιο κρατήρα που βρέθηκε το 1962 στον κιβωτιόσχημο τάφο Β του νεκροταφείου του Δερβενίου μαζί με μεγάλο αριθμό πολύτιμων κτερισμάτων. Επίσης από τον πάπυρο του Δερβενίου, που είναι το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης, και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, είναι και ένα από τα σπανιότερα ευρήματα του ελληνικού χώρου, καθώς το κλίμα της Ελλάδας δεν ευνοεί τη διατήρηση παπύρων.




Τα έργα που παρουσιάζονται δεν προέρχονται μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές του μακεδονικού χώρου. Καλύπτουν ένα μακρότατο χρονικό διάστημα 1100 χρόνων και χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο την εποχή τους, όχι μόνο ως έργα τέχνης υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, αλλά και ως ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, αφού περπατήσαμε στην παραλία και είδαμε το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου και τις "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου, επισκεφθήκαμε τον Λευκό Πύργο.

Έπρεπε βέβαια να ανεβούν με τα πόδια και τους 6 ορόφους του κυλινδρικού πύργου. Η ανάβαση δεν τα κούρασε καθόλου καθώς σε κάθε όροφο λειτουργεί μόνιμη θεματική έκθεση -που σχεδιάστηκε με γνώμονα το σεβασμό της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του μνημείου και την ανάδειξή της- και παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης.