Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Εκπαιδεύοντας του μελλοντικούς διασώστες... - KIDS SAVE LIVES









Την Τετάρτη 27/3/2019, στο σχολείο μας φιλοξενήσαμε τη διεπιστημονική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας. 


Μέσω του προγράμματος KIDS SAVE LIVES, οι μαθητές των Ε΄ & Στ΄ Τάξεων του 6ου & του 5ου Δ. Σχ. Λάρισας εκπαιδεύτηκαν στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, σε ένα τετράωρο σεμινάριο.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με χαιρετισμό προς τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης – ERC εκ μέρους του 6ου Δ.Σχ. από τη διευθύντρια κα Βαρβάρα Ανθοπούλου και τον επικεφαλής κ. Πνευματικό Αθανάσιο και εκ μέρους του 5ου Δ.Σχ. από την επικεφαλής κα Νικοπούλου Κωνσταντινιά.









Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Δ. Σ. Λάρισας κα Χρύσα Γκικοπούλου που από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της προσπάθειας.











Αρχικά η κα Μπόστα Διαλεκτή, υπεύθυνη Προγραμματισμού του KIDS SAVE LIVES, με τη χρήση διαφανειών παρουσίασε στα παιδιά το πρόγραμμα. 





Μέσω βίντεο αλλά και επίδειξης από εθελοντές οι μαθητές είδαν πώς γίνεται η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) αλλά και πώς λειτουργεί ένας απινιδωτής BLS και πώς βάζουμε σε θέση ανάνηψης ένα αναίσθητο άτομο.











Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές αλλά και οι δάσκαλοι εφάρμοσαν όσα έμαθαν σε ομοιώματα ανθρώπων με τις οδηγίες και παρατηρήσεις των εκπαιδευτών.





























Από την υπεύθυνη προγράμματος ακόμη τονίστηκε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στο ιδιαίτερα δύσκολο αλλά σύνηθες θέμα της  πνιγμονής (πνίξιμο από ξένο σώμα) αλλά και του πνιγμού, εν όψη των καλοκαιρινών εξορμήσεων. Έγινε προβολή βίντεο και επίδειξη από εθελοντές. 












Κλείνοντας μιλήσαμε και για την αντιμετώπιση των διαφόρων τραυματισμών, ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου. Δόθηκε έμφαση στην πρόληψη των ατυχημάτων αλλά και πώς γίνεται έλεγχος μιας αιμορραγίας και πώς δίνονται οι πρώτες βοήθειες.
Οι εκπαιδευτές φρόντισαν να ζήσουν όλα τα παιδιά μια θετική εμπειρία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των όμορων σχολείων. Ευχόμαστε το μάθημα KIDS SAVE LIVES που ήταν μια πρωτόγνωρη, δημιουργική και χρήσιμη εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να σώσει ζωές....