Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Γνωριμία με τα Μουσεία στον Μύλο του Παππά

Η Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ήταν μια μέρα αφιερωμένη στα μουσεία στον Μύλο του Παππά. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας διοργάνωσε μια πρωτότυπη συνεργασία πασπαλισμένη με ...αλεύρι και σιτάρι με στόχο την ανάδειξη των μουσείων που στεγάζονται στο Μύλο του Παππά.


Οι μαθητές των Ε'1 & Ε'2 τμημάτων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το καινούριο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων αλλά και το Μουσείο Κούκλας.















Η ξενάγηση ξεκίνησε αρχικά από το κουκλοθέατρο "ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ" όπου παρακολούθησαν την παράσταση « Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα» από το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας "Ανταμαπανταχού"
Η ομάδα ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο συμμετέχοντας σε 27 διεθνή φεστιβάλ και έχει δώσει αμέτρητες παραστάσεις στη χώρα μας μεταφέροντας τον σκηνικό της χώρο - ένα αληθινό έργο τέχνης - που αποτελεί μια μικρογραφία αληθινού μύλου παρόμοιο με το εσωτερικό του μοναδικού μας Μύλου του Παππά.
Σκηνικά που μεταμορφώνονται, αναδιπλώνονται, μαριονέτες που μεταφέρουν μικροσκοπικά σακιά με αλεύρι, ένα σκληρό αφεντικό και ...ένα ξωτικό του Μύλου οδηγούν τον ήρωα της ιστορίας να ακολουθήσει το όνειρό του. 







Κατά την εξέλιξη της δράσης το σκηνικό μεταμορφώνεται αποτυπώνοντας στη μνήμη των παιδιών ένα καμβά ονειρικού παραμυθιού, κουκλοθεάτρου και σύγχρονου θεάτρου σκιών, πασπαλισμένο με παραμυθένια μουσική και σιταρένια νήματα.


Τα παιδιά στο τέλος της παράστασης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους κουκλοπαίχτες και έλυσαν κάθε τους απορία για το πώς στήνεται ένα κουκλοθέατρο, τα σκηνικά, τα εφέ, τα τραγούδια, πώς δίνουν "ζωή" στις κούκλες κ.ά.

Στη συνέχεια τα παιδιά κατασκεύασαν μικροσκοπικές αναμνηστικές δαχτυλόκουκλες από σιτάρι και πηλό στον κύριο χώρο του Μύλου του Παππά για να παίζουν κουκλοθέατρο στο σχολείο ή το σπίτι τους .

Κατόπιν ξεναγήθηκαν στο καινούριο, το πρώτο  βιομηχανικό μουσείο στη Λάρισα, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων. Οι μικροί μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαδικασία επεξεργασίας του σιταριού από την παραγωγή, τη συγκέντρωση έως την άλεση και την παραγωγή του αλεύρου. 


Παρουσιάστηκε η καλλιέργεια του σιταριού, ο τρόπος και η μέθοδος συλλογής και αποθήκευσής του με τα παραδοσιακά μέσα, το αλεύρι και το δρεπάνι μέχρι τις σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές. 













Επίσης, ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία της επεξεργασίας του σιταριού και την άλεσή του από τις μυλόπετρες έως τις μηχανές και τους σύγχρονους αλευρόμυλους, μέσα από αυθεντικά μηχανήματα, ψηφιακά και διαδραστικά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό.

 






Η μέρα έκλεισε στο Μουσείο Κούκλας όπου η υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθιάσου Τιριτόμπα και του μουσείου κα Φωτεινή Καλούδη μας γνώρισε τις εκατοντάδες κούκλες έτοιμες να «διηγηθούν» τη δική τους ιστορία.









Οπως μας είπε η κα Καλούδη φιλοξενούνται τουλάχιστον 300 χειροποίητες κούκλες από το ξεκίνημα του κουκλοθίασου «Τιριτόμπα» το 1984, τότε που δύο άνθρωποι - ο Κώστας Χατζηανδρέου και η Σοφία Φουτζοπούλου - εμπνεύστηκαν την ιδέα για τη δημιουργία ενός κουκλοθίασου στην πόλη της Λάρισας.













Όπως εξήγησε στα παιδιά η κ. Καλούδη η σχέση του κουκλοπαίχτη με την κούκλα είναι κάτι ξεχωριστό. Για να μπορέσει ο κουκλοπαίχτης να δημιουργήσει μια παράσταση πρέπει να θεωρήσει πως η κάθε κούκλα σηματοδοτεί «τη γέννηση ενός νέου πλάσματος και να το λογαριάσει ως τέτοιο».
Επίσης η κ. Καλούδη σημείωσε πως η κάθε κούκλα είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, δεν χρησιμοποιείται σε άλλους ρόλους, ενώ τόνισε πως «αυτό το γεγονός αποτελεί ιστορικό κομμάτι μιας πορείας 30 χρόνων για το κουκλοθέατρο Τιριτόμπα».
































Οι μαθητές  εντυπωσιάστηκαν και ζητούσαν επίμονα να μάθουν με ποια υλικά κατασκευάζονται οι κούκλες, πώς τις κινεί, πώς επινοεί έναν χαρακτήρα, αν είναι βαριές, την ιστορία των εμπνευστών του Τιριτόμπα, την ιστορία κάθε κούκλας. Ενθουσιάστηκαν όταν φόρεσαν τις μεγάλες μάσκες από παλιότερη παράσταση και μεταμορφώθηκαν για λίγο στους ήρωες του έργου...Και όχι μόνο οι μικροί μαθητές αλλά και οι δάσκαλοί τους έγιναν και πάλι παιδιά...