Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Το Ε'1 πάει Θεσσαλονίκη

Στις 7 Ιουνίου το Ε'1 τμήμα πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Επισκέφθηκε τον Λευκό Πύργο και το Μουσείο Κινηματογράφου.












Πρώτη στάση ήταν στον Λευκό Πύργο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το κτίσμα και δεν έβλεπαν τη στιγμή να φτάσουν στον εξώστη για να απολαύσουν τη θέα από ψηλά.
Έπρεπε βέβαια να ανεβούν με τα πόδια και τους 6 ορόφους του κυλινδρικού πύργου.  Η ανάβαση δεν τα κούρασε καθόλου καθώς σε κάθε όροφο λειτουργεί μόνιμη θεματική 
έκθεση -που σχεδιάστηκε με γνώμονα το σεβασμό της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του μνημείου και την ανάδειξή της- και παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης. 
Η περιήγηση ξεκινάει από το ισόγειο από το 323 π. Χ. και το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φθάνει μέχρι το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.







Στον πρώτο όροφο βρίσκουμε διάφορα πραγματικά δείγματα βυζαντινής τέχνης ενώ φτάνοντας στο δεύτερο όροφο παρατηρούμε στο πάτωμα έναν εντυπωσιακό χάρτη με δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να αντλήσουμε πληροφορίες για την ιστορία διάφορων μνημείων της πόλης.






Στον τρίτο όροφο μας περιμένει η θεματική ενότητα με τίτλο «Πατρίδα των ανθρώπων».Ο τέταρτος όροφος είναι αφιερωμένος στους «Δρόμους του εμπορίου» με έντονες αναφορές στο θαλάσσιο στοιχείο ενώ «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου» είναι το θέμα του πέμπτου ορόφου όπου "πρωταγωνιστούν" τα θεάματα της πόλης με ιδιαίτερη μνεία στη μουσική και πιο συγκεκριμένα στη ρεμπέτικη. 









Οταν ο επισκέπτης φθάσει στον έκτο και τελευταίο όροφο - και πριν αφεθεί στη μαγεία της θέας του Θερμαϊκού- έχει τη δυνατότητα να καθήσει στα μικρά τραπεζάκια του χώρου και να...γευτεί, εικονικά, μερικές από τις πλέον φημισμένες συνταγές της Θεσσαλονίκης!







Επόμενη στάση το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Διασχίσαμε τη Λεωφόρο Νίκης θαυμάζοντας τα όμορφα κτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, τα τουριστικά καραβάκια του Θερμαϊκού.








Φτάσαμε στο λιμάνι όπου παλιές αποθήκες ανακατασκευάστηκαν και λειτουργούν ως μουσειακοί χώροι.


 



Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οργανώνει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στοχεύουν μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δράσεις να μετατρέψουν τον κινηματογράφο σε ένα εναλλακτικό εργαλείο μάθησης και γνώσης. 











Αρχικά οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την κινηματογραφική αφήγηση και τα εκφραστικά μέσα της ιδιαίτερης αυτής «γλώσσας». Στη συνέχεια άνοιξαν τη "Βαλίτσα με τα μυστικά», μια βιωματική δράση που συμπαρέσυρε τους μικρούς μας μαθητές στα μαγευτικά μονοπάτια της κινούμενης εικόνας.







Η μηχανή του χρόνου εφοδιάστηκε με καύσιμα, οι επιβάτες ήταν στη θέση τους, όλα έτοιμα για απογείωση! Μεταφέρθηκαν σε χρόνια μακρινά και γέμισαν τη βαλίτσα με παιχνίδια εντυπωσιακά (πραξινοσκόπια, ζωοτρόπια, θαυματοτρόπια). 









Οι στατικές και οι κινούμενες εικόνες, οι ήχοι, και τα κινηματογραφικά αντικείμενα δημιουργούσαν το κατάλληλο σκηνικό ώστε οι μικροί επισκέπτες να ταξιδέψουν τόσο στις απαρχές της κινούμενης εικόνας όσο και στη μαγεία του ελληνικού σινεμά ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.














Όταν το ταξίδι μας τελείωσε, η περιπέτεια δεν σταμάτησε!
Ένα κινηματογραφικό συνεργείο ετοιμάστηκε και μια ιστορία στην πράσινη οθόνη ετοιμάστηκε, γυρίστηκε, μονταρίστηκε για να προβληθεί. 





Μετά από την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου ακολούθησε μια έκπληξη τρισδιάστατη στο μικρό χώρο των προβολών. Μια ταινία που παρουσίαζε τρισδιάστατα την ιστορία του ελληνικού και όχι μόνο κινηματογράφου.